Moja babcia zawsze powtarzała, że żadne ciasto nie będzie smakować tak dobrze jak to pieczone z sercem. Do tej pory pamiętam zapach kruszonki (z prawdziwego masła!) unoszący się w jej domu podczas każdych odwiedzin. I tego trzymam się również ja. Wszystkie ciasta wykonuję na naturalnych składnikach, nie używam ciast z worków ani kremów z proszku.
Poniżej znajduje się lista ciast jakie przygotowuję:
-szarlotka;
– serniki :
* klasyczny bez dodatków;
* rodzynkami/brzoskwiniami/lukrem cytrynowym;
* z oreo;
* z solonym karmelem i orzeszkami arachidowymi;
* z marakują i białą czekoladą;
* z lemon curd i wiórkami z białą czekoladą;
–pychotka – kruche blaty z powidłami śliwkowymi, bezą i orzechami włoskimi przekładane kremem karpatkowym;
– słonecznikowiec – wilgotne ciasto czekoladowe przekładane kremem kajmakowym z prażonym słonecznikiem;
– malinowa chmurka – kruche ciasto z warstwą malin w galaretce, puszystym kremem z mascarpone i bezą z migdałami;
– leśny mech – ciasto szpinakowe z kremem i pestkami granatu;
– ciasto marchewkowe – wilgotne ciasto z marchewką i bakaliami, z kremem na bazie słonego serka;
– pijana śliwka – czekoladowe blaty przekładane kremem z nutellą i śliwkami moczonymi w rumie;
– kora orzechowa – ciasto na bazie mąki orzechowej, przekładane kremem brzoskwiniowym z delicjami, zalane galaretką z brzoskwiniami;
– ucieranka – waniliowe ciasto ucierane, z owocami do wyboru;
– tort bezowy, przekładany kremem śmietanowym z mascarpone i z owocami, także w wersji z lemon curd;
– tort bezowy daquise – kawowo- orzechowe blaty przekładane kremem kajmakowym z orzechami włoskimi, posypany kakao;
– makowiec z pianką – makowiec na kruchym cieście, z bakaliami i budyniową malinową pianką;
– kawowa kokosanka – puszyste ciasto czekoladowe przekładane kremem cappuccino z kokosową wkładką i polewą czekoladową;
– pijak – ciasto na jasnym biszkopcie z kremem karpatkowym z wkładką makową, konfiturą porzeczkową, wiśniami i biszkoptami moczonymi w alkoholowym ponczu, wykończone czekoladową polewą
– kostka makowa – puszyste ciasto makowe przekładane galaretką wiśniową z wiśniami i kremem waniliowym;
– kokosowa bajka – delikatny biszkopt kokosowy przekładany kremem kokosowym z malinami w galaretce, zwieńczony karmelem;
– tarty – malinowa, borówkowa, cytrynowa z bezą, truskawkowa.